My Followers

Blog Saya Adalah Hak Milik Saya Full Stop :D!

Friday, 22 March 2013

Misteri Bintik Hitam Pada Qubbatul Khadhra’ Di Masjid Nabawi?
Masjid Nabawi terletak di Madinatul Munawwarah. Dan kalau korang nak tahu kubah berwarna hijau yang ada pada Masjid ini dipanggil Qubbatul Khadhra’. Kubah hijau ini menaungi makam Rasulullah S.A.W bersama mertuanya, Saidina Abu Bakar As-Siddiq r.a dan Saidina Umar Al-Khattab r.a. Namun, korang ada perasan tak pada kubah hijau ni ada bintik hitam setipa kali gambarnya diambil. Korang rasa apakah bintik hitam tu agaknya?


Yang jawab dengan betul, tahniah. Bagi yang tak tahu meh edy bagitau korang. Sebenarnya bintik hitam pada kubah hijau tu adalah sebuah kubur. Macam mana pulak boleh ada kubur kat atas kubah tu? Jom baca sekejap kisah yang diceritakan oleh seorang tokoh sejarawan Madinah al-Munawwarah. 

Kata-kata Syeikh Az-Zabidi, 
ahli sejarah di Madinah Al-Munawwarah,: “Musuh-musuh Rasulullah s.a.w., selepas menghancurkan makam-makam mulia di perkuburan Al-Baqi’, mereka beralih ke kubah makam Rasulullah. Salah seorang daripada mereka pun naik ke puncak kubah untuk menghancurkannya, serta-merta Allah mengirimkan petir/api menyambar orang tersebut... dengan hanya sekali sambaran lelaki itu pun terus kejang dan mati sedangkan jasadnya melekat di atas kubah yang mulia itu.

Hingga kini tiada seorang pun mampu menurunkan mayat tersebut dari atas kubah. Kemudian seorang yang sangat soleh bermimpi berjumpa Nabi s.a.w. dan memberitahunya bahawa tidak akan ada seorang pun yang mampu menurunkan mayat tersebut. Dengan kata lain, orang tersebut “dikuburkan” di atas kubah itu; dengan meletakkan sesuatu di atasnya sebagai penutup.... semoga menjadi 'ibrah dan pengajaran.”

Itulah antara kisah yang Radhi dapat kongsi dengan korang. Benar atau tidak, wallahualam. Dan kalau ada di antara korang yang ada bukti tentang kubur di atas kubah ini, jangan segan silu untuk berkongsi dengan Radhi kat sini ya. Kat bawah ni Radhi sediakan beberapa gambar untuk tontonan korang. Semoga kisah kat atas ni bagi pengajaran dan pedoman untuk kita semua. Amin.


No comments :

Post a Comment

Pink Bobblehead Bunny